Скандал в кулоарите парламента между съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Асен Василев и депутата Жечо Станков от ГЕРБ след брифинга и критиките на Бойко Борисов към Василев на тема енергетика. Към скандала се присъединиха бившият енергиен министър Теменужка Петкова и депутати от "Възраждане", които също скочиха срещу затварянето на централи, обвинявайки "Продължаваме промяната", предаде репортер на Агенция "Фокус“.

От ГЕРБ заявиха, че трябва да бъде внесен проект за решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн.

Малко преди "Промяната" да дадат брифинг, в който да оборят обвиненията на ГЕРБ и Бойко Борисов за затварянето на въглищните ни централи, Жечо Станков и Асен Василев влязоха в кулоарна схватка кой е поел ангажимент за затварянето им.

Василев от своя страна каза, че от 2022 г. трябва да намаляваме с 10% капацитета на тези централи. 250 дни е работил ТЕЦ 2 на пълна мощност, тази година трябва да работи само 50 дни", сметна Станков. Три централи в Маришкия басейн ще бъдат затворени 2024 г., продължи той.

Василев добави, че шансът да се намали този процент е само ако се действа заедно с Румъния и Полша и хвърли вината върху Борисов и поет от него ангажимент през 2020 г и твърди, че те дори са намалили процентите - вместо обещаните от ГЕРБ 55, те са паднали до 40%.

Жечо Станков от ГЕРБ го обвини, че това е лъжа - поетият от Василев ангажимент означавал "пред дома ти да имаш кола, но да не можеш да я караш".

Той продължи като призова Асен Василев да признае какво е направил и да се обединят всички партии за предоговаряне и отпадане на ангажимента за затваряне на въглищните централи.

Щом трябва да има предоговаряне, означава, че има ангажимент, допълни Станков.