На 1 ноември 2022 г. от 9.30 ч. в конферентната зала на х-л "Света София“ /ул. "Пиротска"№18/ президентът на КТ "Подкрепа“ Димитър Манолов ще открие двудневна международна конференция на тема "Синдикатите от Западните Балкани: активни участници с ясни граждански и социални ангажименти за ускорена европейска интеграция“, информират от КТ "Подкрепа".

Програмата на семинара включва: анализ на актуалната политическа и икономическа ситуация в страните от Западните Балкани; представяне на основните предизвикателства пред организациите на работещите във времена на конфликти и застъпващи се кризи; обмен на информация от участващите страни относно затрудненията, с които се сблъскват обикновените хора; обсъждане на мерки и действия на синдикатите за преодоляване спада в жизнения стандарт.

Според изследванията на синдикалните организации, спадът в жизнения стандарт на работещите е сериозен. Най-тежко е положението на най-нископлатените заети лица, чиито доходи за една година са намалени с 19%, докато на наетите на минимална работна заплата това намаление е между 7 и 8%. Повече от половината домакинства в Европа изпитват затруднения, КТ"Подкрепа": Спадът в жизнения стандарт на работещите е се10% от тях не са в състояние да покриват разходите си за основни стоки, като един от пет души е в риск от бедност. Поскъпването на стоки и услуги ще продължи да изяжда доходите, като най-тежко засегнати ще продължат да бъдат най-уязвимите групи в обществото. Участниците в международния форум ще анализират сложната и динамична ситуация и ще настояват за предприемане на спешни мерки за справяне с непрекъснатото повишаване на разходите за живот.

Приветствия към участниците ще отправят заместник-министърът на труда и социалната политика проф. Емил Мингов, вицепрезидентът на EZA и президент на CFTC-Париж Жозеф Тувенел, вицепрезидентът на БСК Мария Минчева и заместник-председателят на Икономическия и социален съвет Богомил Николов, се казва в прессъобщението.