Няма как с Бюджет 2022 г. да сме адекватни на нуждите през 2023 г. и да покриваме разходите си. Това подчерта икономическият съветник към КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в ефира на БНТ. 

"Бюджетът е ключов нормативен акт и той ще определи политиката на държавата за настоящата година. Неприложими са параметрите на бюджета от миналата година. Разходите са увеличени. Той е конструиран на база действащите нормативни актове. Прекомерните разходи формират и прекомерния дефицит", заяви изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов.

"В бюджета бяха заложени рекордно ниво капиталови разходи", добави още той.

Григорова обясни, че е невъзможно и агнето да е цяло и вълкът да е сит, както ни убеждават политиците. Това е непостижимо.

"Работодателските организации укоряваха предходното правителство заради повишаването на социалните разходи. Те трябва да се увеличават на база икономически показатели“, категоричен бе представителят на бизнеса.

"Увеличението на заплатите не е прекомерен разход, а е достойно заплащане на труда на работещите. Затова предлагаме минималната работна заплата да е около 900 лева и да се формира на база 50% от средната работна заплата“, каза  още синдикалистът.

По думите на Григорова, ако затегнем коланите, ще намалим покупателната способност на българите. Тя предложи да се увеличат данъците на богатите, а не да се замразяват доходите.

"Не е нормално това, което се предложи в последните дни на кабинета за минималната работна заплата. Всяко увеличаване на работната заплата с 10 лева би означавало 50 млн. лева нов дефицит. Популизъм на синдикатите е в дома на обесения да говорят за въже. Ние говорим за полагане на усилия да постигнем целите си за 3% дефицит, а те искат да се увеличат заплатите. Трябва да свършим повече работа, вместо да увеличаваме разходите“, заяви Добрин Иванов.