"ПП МИР не се бори за субсидия, а за това да промени страната и най-вече да преодолеем разделението в българското общество!".

Така отговори председателят на ПП МИР Симеон Славчев на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2", която посрещна своя гост с думите: "Добре дошли и успех! Този път да Ви пожелая да влезете, или да вземете най-накрая държавна субсидия!".

"Вас ви бяха поканили тук-там да се коалирате, или вие се бяхте поканили, ще разкажете. Защо не ви се получи?", попита Беновска. Симеон Славчев отговори, че добрата новина е, че ПП МИР е желан партньор. Той продължи, че наистина е имало покани от различни страни за предизборни коалиции. Но МИР има основни ценности, политики и приоритети, които отстоява, откакто партията е учредена. Тези принципи са били поставени на масата, но са се оказали непосилни за тези, които са ги били поканили за коалиционни партньори.

"Листите на ПП МИР са доказателство, че могат да влизат експерти и професионалисти, които не са политически обвързани! Защото 95% от водачите на нашите листи не са членове на ПП МИР. Това са доказани хора, общественици, учители, преподаватели във ВУЗ-ове. Доказваме с това, че в политиката може да има различен подход!“, категоричен бе Славчев.

Лидерът на ПП МИР коментира и посещението в България на Джеймс О’Брайън, като го определи като пряко вмешателство във вътрешната политика на България. Той продължи: "Призовавам българските граждани да не се поддават на подобни манипулации! Крайно време е не някой друг да налага санкции на българските политици, а българските граждани да наложат санкции на българските политици за техните дела и за това, което вършат и правят през последните години в страната! ПП МИР винаги е отстоявала балансирана външна политика и стоене на равни отстояния от всички големи сили! И това, което виждаме тук, да идва някакъв държавен служител, представител на чужда държава – недопустимо е да бъде приеман от всички тези институции, за които сам спомена!“.

Симеон Славчев заяви, че ПП МИР поставя 5 основни приоритета, около които да се постигне консенсус. На първо място това е работеща и ефективна икономика. На следващо място е справяне с демографската катастрофа, защото данните са плачевни и стряскащи. МИР има цялостен план. На трето място е оползотворяването на всички природни дадености на България в сферата на логистиката, транспорта и туризма. Следва съдебна реформа, но истинска такава. Петият национален приоритет, около който ПП МИР предлага национален консенсус, е балансираната външна политика. Това е изключително важно, защото е крайно време българското общество да спре да се дели на фили и фоби! "Крайно време е да спрем да се мразим за чужди грешки и каузи! Ние

имаме собствени, български каузи, около които трябва да се обединим и да защитаваме! Защото, когато защитаваш чужда кауза или си фил или фоб, тогава предизвикваш друг контрапункт към тебе, което още повече разделя и без това силно разделеното българско общество!“, категоричен бе Славчев.