Бумерангът със санкциите ще отслаби Европа, зависимостта й от Русия ще се трансформира в друга зависимост – от САЩ. Това каза в дневния блок "Добър ден, България" на Радио "Фокус" Симеон Николов от Българското дипломатическо дружество. По думите му 100-те дни война в Украйна ни дават основание за две оценки. "Първо, съгласно проучване продължителността на всички войни през последните 95 години, не бъде ли разрешена до 30 дни – това са 20 или 25% от случаите, перспективата за нейната продължителност силно се влошава. И второ, колкото по-дълго трае конфликт като този в Украйна, толкова по-малка е вероятността той да бъде ограничен до една държава, а конфликтът в Украйна прекрачи вече ключов праг и рискува да се превърне и в регионална война“, обясни той.

Според него равносметката за двете страни е, че и двете губят заради свои грешки и чужди интереси. "Неуспехът на Русия по първоначалния замисъл се дължи на слаб разузнавателен анализ на възможностите и шансовете, на лошо планиране и логистика. Изненадата бе в по-твърдия от очакваното отпор на украинските въоръжени сили“, коментира Николов.

Той отбеляза, че информационната война бе спечелена от Запада. "Русия не бе в състояние да аргументира убедително действията си, а в настоящия момент нито една от двете страни не е в състояние да обърне хода на войната във военно-оперативен план, така че да постигне стратегически пробив“, поясни Симеон Николов.

Равносметката за Европа е, че тази война, която след Студената война радикално ще промени европейската архитектура за сигурност, е повратна точка за Стария континент, убеден е той. "Политическите и икономически рискове за Европа са големи. Бумерангът със санкциите ще отслаби Европа, зависимостта й от Русия ще се трансформира в друга зависимост – от САЩ, особено в доставките на втечнен газ. И идеята за европейска отбрана ще мине на заден план. В геополитически план обаче трябва да е ясно, че Украйна е началото, а не краят на една по-остра фаза на кризи на великите сили през ХХІ век и ще има повече кризи като тази в Украйна, в които се преплитат интересите на великите сили и предизвикват сериозни рискове. А в глобален план – здравна криза, война, глад, глобално затопляне, които заедно усложняват средата за сигурност, взаимно си влияят и допълват.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"