Точно на Роженските поляни, там, където издигаме пилона, е минавала граничната бразда, която е разделяла България на две. Пилонът на Рожен ще ознаменува 111-та година от освобождението на Родопите и е символ на площта на България. Това каза председателят на Фондация "Наследство в бъдещето“ Симеон Караколев в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

По думите му изграждането на монумента е кауза и среща одобрението на милиони. "Ние искаме да направим паметник на българското знаме и това да бъде повод за национална гордост и самочувствие“, подчерта Симеон Караколев.  

Проектът е съгласуван с всички институции, кметове на общини в област Смолян и от 7 месеца е на обсъждане в публичното пространство. Пилонът е преместваем обект и не противоречи на разрешителното за изграждането му, обясни той. Теренът представлява земеделска земя, на която целогодишно влиза селскостопанска техника. "Фундаментът, за който се говори, е подземно съоръжение. 1 мм бетон няма да има над земната повърхност. Виждам едно преекспониране. Има хора, които не искат да се акцентира върху българското, не подкрепят този модел на патриотичност, на родолюбие“, коментира Караколев. 

Средствата за изграждането на монумента се събират чрез дарителска кампания. "Имаме да събираме още около 100 000 лева, като срокът за това е в рамките на 10 дни. Общата сума на проекта е 1 милион лева. След приключване на тази кампания голяма международна одиторска кампания ще направи одит, който ще бъде изпратен на всички заинтересовани страни“, обясни още председателят на Фондация "Наследство в бъдещето“.