Като разумен определи хода на служебното правителство да не внася бюджет за 2023 година бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на БНТ.

"Какъвто и бюджет да беше влязъл при това служебно правителство в парламента той щеше да зададе едно сериозно наддаване от различните политически сили, за да се позиционират към следващи избори", отбеляза Симеон Дянков.

Той коментира, че дори и с удължаване на бюджета за тази година пак се задава дефицит за 2023 година между 4-4,5%. Според Симеон Дянков при предложен от служебното правителство бюджет дефицитът щеше да е 7-8%, което щеше да продължи в следващите три години и да доведе до още по-голяма дългова спирала.

Прогнозира, че до април месец може да се работи с бюджета за тази година. Обясни, че от януари ще се харчи по 1/12 от сегашния бюджет, но акцентира, че сегашният бюджет също е на дефицит. "Това означава, че няма пари за следващата година и за социални разходи, и за инфраструктурни проекти", каза Симеон Дянков.

Бившият финансов министър коментира, че парите, които трябва да започнат да идват по Плана за възстановяване са за инфраструктурни проекти. Около средата на декември се очаква да дойде първото разплащане по Плана и реално ще покрие обаче социалните разплащания. "Точно затова за следващата година оставаме с пожелания за нов бюджет иначе пак няма да строим инфраструктура", категоричен е Симеон Дянков.

Той подчерта, че няма да има изключение за България за влизането в еврозоната.

"Ние в момента не изпълняваме два от трите маастрихстки критерии - нито инфлацията ни е под средната за Европа, нито пък покриваме 3% дефицит нито за тази година, нито за следващата година. Така че темата как да направим възможното, за да можем от 1 януари 2024 година да влезем в еврозоната, е невъзможна. По-скоро трябва да погледнем можем ли да влезем към края на 2024 или началото на 2025 година, но дори и за това не сме подготвени", каза още Симеон Дянков.