Силвия Рашкова на първо място е ентусиаст. Човек, който обича да обича всичко, което прави. Тя е инструктор по свободно гмуркане и художник-пирограф.

"През годините съм разбрала, че начинът да правиш наистина качествено нещата, с които се занимаваш, е да избереш да правиш това, което обичаш. Колкото повече правим неща, които не искаме и нямаме желание, това води до повече проблеми - здравословни или емоционални, които влияят на нас и на целия ни живот", каза Силвия Рашкова пред камерата на "Фокус".

С пирография започва да се занимава преди 4 години, а от малка обича да твори.

"Причината да започна да се занимавам с нея е много интересна. Исках да имам поне две здрави чаши за вино вкъщи, защото ги чупих постоянно, и реших, че ще си направя поставка за вино за стена. Измайсторих я, но ми стоеше много празна, така всъщност се озовах с първия си пирограф в ръка", разказа Силвия.

Сподели, че е доста активен човек в ежедневието си и в резултат на това има нужда понякога да се откъсне.

"За мен начинът да си почина е да се изолирам от света и това се случва, когато се фокусирам в мой артистичен проект. В случая с пирографията има още няколко обстоятелства, които са важни, защото самата тя е работа с дърво. Когато горим дървото, работим с естествени материали, което ни кара да се чувстваме добре, защото в крайна сметка сме създадени от природата. При горенето на дървото се излъчва специфична миризма, която малко или много свързваме с наши детски спомени - камина, горене на дърва, огън. Това почти винаги е положителна и успокояваща асоциация", каза още тя.

Силвия има опит и с паник атаките. Тя сподели, че с тях са познайници от преди 6-7 години. При нея те се отключват вследвие на много силен стрес - чисто емоционално и физически, неща, с които не е успяла да се справи.

"Проблемът е, че много хора или не осъзнават, че има паник атаки или се притесняват да говорят за това. Хората обикновено казват: "Стегни се, нищо ти няма". Обикновено, когато се случи, хората получват много силно сърцебиене и казват, че не могат да дишат и им се замайва главата. Те не знаят какво да правят в такава ситуация и не знаят, че замайването се получава от прекомерното дишане. С паник атаките можем да се борим, но първо трябва да открием какво ги причинява. Когато намерим да правим нещо хубаво в живота си, ние неутрализираме стреса в ежедневието си и съответно шансът за паник атаки е по-малък", разказа тя.

Справянето с паник атаките за нея е дошло с кардинална промяна на живота, когато е премахнала от него всичко, което ѝ е пречило и натоварвало. "С премахването на негативните неща от живота ни и с изливането от зоната ни на комфорт, ни се случват наистина хубавите неща", допълни Силвия.

На финала на нашия разговор тя сподели, че бъдещето е много непредсказуемо и е хубаво да имаме планове, стремежи и мечти, защото това ни кара да вървим напред, но в крайна сметка нямаме никаква идея какво ще ни предостави животът.

Вижте повече във видеото.