В Плана за възстановяване има заложени 47 инвестиции, от тях 19 на стойност около 6 милиарда лева са изцяло за общините. Това каза в ефира на БНТ Силвия Георгиева – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.

"Изключително разнообразно е портфолиото от инвестиции, като се започне от модернизация на образователна инфраструктура, създаване на амбулатории, широколентов достъп до интернет и се стигне до една голяма инвестиция в социални услуги – създаване на нови социални услуги“.

"Реалното изпълнение обаче ще бъде предизвикателство за общините, към момента Планът тръгва много трудно, липсва координация на национално ниво, обясни Георгиева. "Всеки ден се натъкваме на изненади.“

"В момента има отворени само две покани към общините, провеждат се обществени обсъждания по други процедури, но това което забелязваме е, че администрациите – и централните, и общинските, все още не са навлезли в дълбочина в механизмите на Плана", заяви Георгиева.

"Имахме доста затруднения в комуникацията с централните правителства, със сегашния служебен кабинет диалогът е възстановен, имаме комуникация и координация с някои от секторните министерства, но се усеща съществената липса на Народно събрание", категорична е Георгиева.

Нашият приоритет е осигуряване на по-голяма финансова самостоятелност за общините, обясни Георгиева. "Подготвихме се с конкретни промени в редица закони, т.е. ние сме готови с реални законови текстове за отстъпване от подоходния и корпоративния данък на общините. Представили сме този модел на Министерство на финансите, надявам се да го представим и на парламентарните групи в парламента“.

"Ключов е въпросът с ел. енергията в общините, предложили сме промени в Закона на енергетиката, считаме че е крайно време тази промяна да бъде направена", в заключение каза Георгиева.