Извършват се претърсвания и изземвания от адреси, както и автомобили за лица, които ги ползват и обитават и за които има данни, че са свързани с каналджийската дейност", заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде репортер на Агенция "Фокус".

По думите ѝ обект на разследване са организаторите от българска страна на големи канали за трафик на хора от Турция през България, Сърбия, Румъния и от там за страни от Централна и Западна Европа.

"Проверяват се и лица, за които има данни, че са организирали транспортирането на чужденците. Има данни, че е имало помещения, в които са се подвизавали мигрантите. Свидетели сме как правоохранителните органи започнаха да говорят на един език, за да предотвратят мигрантския натиск", допълни Милева.

Тя посочи, че се забелязва петкратно увеличение на мигрантския натиск на българо-турската граница в сравнение с 2021 година.

"Прокуратурата никога не е спирала с дейността си по установяване на този вид престъпност. Надяваме се в най-скоро време страната ни да бъда член на шенгенското пространство", каза още говорителят на главния прокурор.

"До края на деня ще бъдат обобщени данните за лицата, които са задържани и броя на адресите, които са претърсени. Това ще стане ясно на брифинг на 17 януари, съвместно с Министерството на външните работи", заяви тя.