Редица от бомбени заплахи атакуват учебни заведения в цялата страна. Още в ранни зори и днес в столичното 22 Средно училище "Георги С. Раковски“ беше получен сигнал за взривно устройство. Информацията за бомбената заплаха там е получена в 06.00 ч., когато в сградата все още не е имало ученици. Заради заплахата, училището ще остане затворено за 24 часа.

Най-голямото висше икономическо заведение в България също бе заплашено от сигнал за бомба. Университетът за национално и световно стопанство прекъсна академичните си занятия и започна евакуация към 10.30, предаде репортер на "Фокус".

Всички училища в Сливен са затворени, заради още сигнали, получени днес на служебните електронни пощи на училищата. Учебните заведения ще бъдат затворени до приключване на проверките.

Подаден сигнал за взривно устройство има и в Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици "Димитър Димов“ в Плевен. Сигнали са получени и в част от учебните заведения в Пазарджик и Бургас. 

Припомняме, че вчера евакуираха ученици в София, Бургас и Варна, заради серията бомбени заплахи в десетки учебни заведения. Заплахите бяха постъпили чрез електронни писма от името на Егор Синянский и непозната организация.

Вчера общо 64 училища в тези три града получиха анонимни сигнали. Имейлът, разпратен до директорите, е с един и същи текст, който гласи следното:

"3gpaвeйme.

Ние сме организацията FMUL -Free Misanthropic Unabombers Legion. Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени изцяло. Човешката раса трябва да бъде унищожена.

Във всички училища са поставени

тротилови заряди.

Скоро ще се взривят всички ваши училища

в Красно село.

Пожелавам Ви да умрете

telegram: fmul23"

Усилената работа на киберексперти ги насочва към информацията, че може би авторът на имейла е ученик, поради факта че има споделена информация в канал в социалната мрежа Telegram.

По-късно вътрешният министър Иван Демерджиев поясни, че такъв протокол има от 2000 г.

"Днес свиквам работна група, която да го прегледа, за да се установяват реалните опасности преди да се пристъпи към евакуация на училища, летища и т.н.", уточни Демерджиев.