Издигането на пилона с българското знаме на Роженските поляни е един буквален акт, който не трябва да се оспорва. Въпросът е в неговото политическо измерение. Това каза журналистът Сибина Григорова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Тя посочи, че Фондация "Наследство в бъдещето“ събира средства за издигането на монумента от края на миналата година, а президентът на Република България става патрон на инициативата. "Вече по някакъв начин държавата припознава това като инициатива. Въпросът е с кого се състезаваме и какво получаваме накрая като победители, някой ще ни признае ли това "най“ и "какво следва“, коментира Григорова. 

Според нея българското общество има необходимост от поводи за гордост и този вакуум бива запълнен от подобни инициативи. "Аз не мога да укоря инициаторите на тази инициатива, те наистина така я разбират. Този човек е възстановил Роженския събор, но този патриотизъм – с народните носии, с народните песни, той просто е най-лесният. Ние не успяваме да създадем нещо, което да е устойчиво, да е някакъв пример“, смята журналистът. 

По думите й, ако има проблем с пилона, то това е, че в него лисва духовното. "Не виждам нещо лошо, което би произтекло, и затова смятам, че това противопоставяне в обществото, което настана, е много безсмислено“, каза още Сибина Григорова.