Днес стана ясно, че президентът Румен Радев връчва втория мандат за съставяне на правителство в сряда на втората политическа сила у нас - ПП-ДБ. 

Президентът би трябвало да връчи втория мандат на кандидата за премиер, излъчен ПП-ДБ, както гласи процедурата. Тук идва и въпросът дали мандатът ще бъде върнат изпълнен или папката ще си остане празна. Коалицията има седем дни, за да оповести решението си пред президента.

Повечето прогнози за щастлив край с втория проучвателен мандат са скептични. Припомняме, че Бойко Борисов бе категоричен, че ГЕРБ няма да участва в преговори за съставяне на правителство нито с втори, нито с трети мандат, а може би и очаквано.

Следва третият мандат. Тук нещата седят по-различен начин. Ако при първите два мандата беше ясно при кого отиват, тук решението е единствено на Румен Радев. Той трябва да избере партия, на която да даде шанс за съставяне на редовен кабинет - "Възраждане", БСП, ДПС или ИТН. 

Кога?

Най-тиражирана възможна дата за провеждане на предсрочен парламентарен вот е заедно с тази на евровота, а именно избори 2 в 1, а най-ранната възможна дата е 2 юни - седмица преди евровота, но за да стане това - до края на тази седмица всеки ден трябва се изпълнва процедурата - край на мандатите, избор на служебен премиер по новите правила след приемане на промените в Конституцията и назначаване на сужебно правителство.

Всяко забавяне мести възможна дата за вота на 16 юни - твърде кратко време след евровота за подготовка на изборната администрация - 23 и 30 юни.

Според някои анализатори, извънредните парламентарните избори може да са юли или дори септември.