Нито има условия за повишаване на цените на горивата у нас, нито се очаква недостиг на горива. Това мнение изрази в интервю за БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

"По-големият въпрос е защо цените останаха толкова високи през целия период на дерогацията. Това е въпрос, на който никой не иска да отговори."

"Цените на горивата ще останат същите, каквито до момента. Близки до средните в ЕС. Преди данъци и такси. Не очаквам чувствителна промяна на пазара на горивата", подчерта експертът.

Имаме сериозен риск за българския бюджет за тази година заради връщането на корпоративния данък обратно на "Лукойл", смята Владимиров.

"Това, което беше внесено авансово като данък, може би сега ще трябва да се върне от българската държава", обясни той. По думите му, сега, когато реалната печалба се окаже по-малка, България няма основания да задържи този данък.

Руската компания в момента няма интерес да напусне пазара в България, но въпреки това може да се стигне до фиктивна продажба, при която рафинерията да бъде поета от компания в региона – азерска или казахстанска, коментира Мартин Владимиров в предаването "Преди всички".

Въпреки че на хартия ще се обработва казахски или азерски нефт, реално приходите ще отиват отново в Русия, допълни той.

"Подобни схеми съществуват в региона и това е най-голямото притеснение – че България ще помогне да продължи да се "изпира" руски нефт."

Много е важно да е автентична сделка, да има "автентични интереси, а не камуфлаж", каза Владимиров.

Рафинерията може да преработва повече от 20 сорта нефт и няма технологични причини да се запази зависимостта от руския нефт, уточни той.

"Няма никакви рискове за експлозии, за счупване на оборудването и т. н. Това е една от най-модерните рафинерии в света."

Несериозно е от страна на премиера да всява паника в обществото, особено когато става дума за академик химик, изтъкна експертът.

Според него няма опасност рафинерията да остане без суровина за известен период от време.