Пролетта дойде и наближават великденските празници. С това идва и въпросът какви ще са цените на хранителните стоки за празничната трапеза.

Пазарът е пренаситен и по време на празниците няма да има изменение на цените на продуктите, каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

"Винаги преди Великден има една "пушилка" – хора, които желаят "да мотивират" пазара и да разтревожат хората. Да говорят страшни неща. Резултатът миналата година беше, че много хора не си продадоха агнешкото", обясни пред bTV той.

Цените на плодовете и зеленчуците

"Имаме добра стабилизация при цените – имаме посоки нагоре, посоки надолу, но те са в рамките на под 1%. Това е незначително влияние върху тенденциите, а те са стабилизиране“, каза още Иванов.

По отношение на плодовете и зеленчуците той посочи, че се очаква масово предлагане на краставици. Там ще се наблюдават доста по-ниски цени.

"Заложени са много големи количества. Ще има моменти и на свръхпредлагане“, допълни той.

По думите му климатът също играе огромно значение и плодовете се влияят много от него. Даде за пример 2022 г., която е била изключително лоша по отношение на климатичните особености. Съответно потребявахме по-скъпи плодове.

"Ако тази година видим един хубав климат, както върви досега, може да видим и пикови падания на цените през летния период. Това е добра новина за потребителите, но не и за производителите“, коментира Иванов.

Цените на яйцата в ЕС

"Ние сме в златната среда и ядем едни от най-хубавите яйца. Българското производство е на доста високо ниво. У нас се произвеждат доста висококачествени яйца и подобен род качество в страните, особено в Западна и Северна Европа, се различават доста сериозно като ценово равнище спрямо нашите цени“, обясни Владимир Иванов.