Главният архитект на София е издал удостоверение за груб строеж на небостъргача "Златен век“ по преписка на фирма "Артекс“. По този начин сградата е легитимирана от Столична община. Това обяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия Евроком министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Той изрази учудване от действията на главния архитект на столицата, тъй като все още има спор за валидността на разрешителното за строеж на обекта. "Личното ми мнение е, че това вероятно се ръководи от кмета на столицата, а не от главния архитект. Не искам по никакъв начин да хуля колегата архитект, защото не мога да повярвам, че сам е взел това решение“, подчерта министър Шишков. Той напомни, че целия хаос около сградата е създаден с поредица от действия на Столична община и посъветва всички граждани и граждански организации, които протестират против изграждането на небостъргача, да се обръщат директно към "Московска“ 33. "Това е мястото откъдето започна и завърши спора. Там създадоха хаоса и после обявиха как ще се борят срещу него, т.е. да се бориш срещу хаос, който сам създаваш“, подчерта арх. Шишков. Той напомни, че Столична община е помагала за строежа на "Златен век“ и даде пример как по нарежда на кмета Йорданка Фандъкова са спрени всички подробни устройствени планове в района, освен този за небостъргача. Ликвидиран е и общия устройствен план на района, има и издаден отказ за промяна на плана конкретно за "Златен век“.

"Като министър на регионалното развитие и благоустройството, като архитект и като човек, който носи София в сърцето си, ще направя всичко възможно, за да спася

европейските средства за ремонт на централната част на столицата“, посочи още в предаването министър Шишков по повод проблема с ремонта на жълтите павета. "Центърът на София се ремонтира бавно и мъчително по проект, финансирани с 41 млн. евро от Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020 г. Европа буквално ни дава пари, за да имаме по-красива столица, но аз лично се съмнявам колко по-красива е станала с всичко направено до тук“, коментира министърът. Според него, целият провал се дължи на дълбоки проблеми в проекта. "Столична община като възложител е поръчала проекта, по който строителите работят. Затова моето лично убеждение е, че големият проблем за некачественото строителство е там, а не е в изпълнителя. Странно обаче, строителите безропотно поемат вината върху себе си. Призовавам ги да кажат истината - качествени ли са проектите, по които работят. В момента, в който си признаят, цялата вина ще излезе от тях и ще отиде при възложителя“, обясни арх. Шишков. Той информира, че предстои МРРБ да направи проверка и анализ в опит да се спаси европейското финансиране, както и да даде експертиза за корекция на проектите, с което да се решат проблемите.

По отношение на проверките за строителството на лот 2 и лот 3 на АМ "Тракия“, при които бяха установени разминавания между действително вложените материали, и заложеното по проект, министър Шишков посочи, че те са направени по искане на МВР, заради лошото състояние на участъците. "Извадихме фактите. Казахме, че има недостиг на материал и започнаха атаки. Аз не знам кой с каква рулетка мери, но считам, че е най-важно да свършим работа, а когато срещу теб има атака, че си свършил работата, за мен е сладко отмъщение. Няма нищо по-хубаво от това да дадеш всичко от себе си да свършиш работа“, отбеляза министърът.

Той отбеляза, че е най-удовлетворен от пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция. За първи път той разказа в ефир подробности за трудностите при въвеждането на газовата връзка Гърция - България. Според него, там също може да има недоволни среди от усилията на правителството, защото истината е, че най-големият интерес да се въведе интерконектора беше на правителството, а не на строителя, или надзора. "Те чакаха да се провалим. На сцената беше служебният кабинет, накрая последната една седмица лично сме се обаждали на фирмите да вземем сертификати за вложените материали, не надзора, защото те не искаха. Два пъти съм ходил докато се сложат два вентилатора. Това беше епична битка – да накараме строителя да си свърши обекта, а надзорът да събере документите. Но накрая удоволствието беше огромно. Затова не ме вълнува кой е недоволен“, посочи той. Най-важното е, че целият служебен кабинет направи всичко, за да може азерският газ да потече към България.

"Свършихме много работа, а когато работиш много, най-вероятно има среди, които не са доволни от това, което е свършено. Това не са среди от кабинета, а среди, които са с други интереси, противоположни на интересите на държавата“. Така министърът коментира нападките към работата му начело в МРРБ. "Аз мога да кажа какво сме свършили, а всеки може да си направи сметката от това, което сме свършили, кои хора сме раздразнили“, подчерта той. Министърът информира, че няма никакви сигнали за корупция към екипа му в МВР или прокуратурата.

По отношение на обвиненията към зам.-министър Захари Христов, министър Шишков коментира, че няма сигнали и няма как да вземе за достоверна информация думи на хора, особено бивши служители на МРРБ, които са освободени от работа поради липса на допуск до класифицирана информация от ДАНС. "Абсолютно никой не е пускал сигнал, а изведнъж излиза един човек и разказва история, с която започваме да се занимаваме всички. Аз мисля, че не е сериозно да се занимаваме с нея. Човек, когато го поканят за министър трябва да си направи екип. Аз и преди съм работил добре със Захари Христов, имам добри впечатления, а и сега съм много доволен от неговата работа, това беше моя мотив да му предложа поста“, коментира още арх. Шишков.