Това е търсена конфронтация, в която аз няма да вляза. Ще обясня цялата истина – твърдението на колегата Георгиев (депутатът от ПП Георги Георгиев) в едната си част е вярно. През 2017-2020 г. държавата си е позволила да прави инхаус договори и гаранцията остава в "Автомагистрали". Разплащанията ги прави шефа на АПИ, не министърът. Това заяви пред NOVA NEWS регионалният министър Иван Шишков.

Повод за думите му е заявлението преди два дни на депутата от ПП Георги Георгиев, че прокуратурата трябва да се сезира заради разплащания към пътните фирми.

"Отговорни са шефовете на АПИ", повтори той и обясни, че служебният кабинет е изправен пред решението да спре да плаща за ремонт на пътища, което на практика би спряло строителството.

"Почнати са и има договори. Аз съм последния човек, който ще бъде доволен от начина, по който са сключвани. Тези договори са действащи, колкото и да не ни харесва, по тези договори се строи - колкото и да не ни харесва как. Тези 300 млн. лева са напълно правомерно платени, защото има договори. На дружество "Автомагистрали" плащането е за изпълнени строителни дейности, не е за аванси. Не виждам проблем. Търси се конфронтация, ако има виновни, не е служебния кабинет", каза Иван Шишков.

Той обясни, че обектите, за които е платено, са законни, имат строителни книжа. Служебният кабинет анализира ремонтите – кои са текущи с елемент на основни и кои са основни, обясни Шишков и каза, че кабинетът няма да плати за ремонтите, ако възлаганията излизат извън обхвата на договора.

"Другата група обекти са от незаконни устройства на язовири и прословутите лотове 4 и 5 на АМ "Хемус" – върху всичко това никой не си е позволил да плаща", каза Иван Шишков.

За другото обвинение на Георгиев – за внесените промени в Закона за устройство на територията, той обясни: "Внесъл съм промени в ЗУТ – всички обекти да се обявяват за търпими, само ако отговарят на нормите. Не е вярно, че автоматично ще узаконим некачествено строителство".

"Тази инфраструктура (пътища, автомагистрали, язовирни стени) е за всички нас. Къщата на село е проблем за конкретния човек, той го е направил и виновникът е той. За тези обекти – автомагистрали и язовирни стени – има социален път да спасим по законов път построеното. Ако не успеем – след година ще има нови кметове, в по-голямата част на общините този проблем с текущия основен ремонт ще бъде същият", допълни Шишков.