Не беше работа на НС да взима това решение за разплащането със строителните фирми, защото това беше работа на предишния министър от редовния кабинет да направи преценка по какъв начин и как да бъдат разплатени старите задължения на пътните фирми. Това заяви в ефира на БНТ регионалният министър Иван Шишков.

По думите му, истината е, че проблемът на пътните фирми е за възлагания, които са се случвали в периода 2018 до началото на 2021 г.

"Проблемът е, че тези възлагания, които са били веднъж многократно надвишени като финансова стойност и втори път, че част от тези ремонти представляват основни текущи ремонти. Това е капан, в който попаднаха строителните фирми и целия строителен бранш", обясни Иван Шишков - министър на регионалното развитие и благоустройството.

Той припомни, че при предишните два служебни кабинета те протестираха за това, че не са си получили парите, но истината е, че имаше в бюджета 300 млн. лв. и възлагане за над 1 млрд. лв.

"Ако строителният бранш е недоволен, то логично е да бъде недоволен от старото управление, което е управлявало страната до средата на 2021 г. Ние обаче сме в непрекъснат диалог с тях, не ни изненада решението на Конституционния съд и на всички ни е ясно, че пари в бюджета тази година няма за старите вземания. Още повече, че от бюджета за тази година НС взе 500 млн. лв. и разплати старите плащания", уточни министърът.

Шишков допълни, че ако има възможност до края на годината би могло да бъдат разплатени част от тези пари, а останалите да бъдат разплатени от бюджета за следващата година.