8461 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Извършен е контрол на 10305 водачи и пътници. Съставени са 2080 фиша и 544 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. В рамките на изминалия ден са установени общо 21 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол –15 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, шестима - с над 1,2 на 1000, а двама, спрени за проверка, е отказали да бъде тествани. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират шестима души, а двама са отказали да бъде тествани.

От обобщените данни: по метода "линеен контрол“ са проверени 1325 МПС и 1529 водачи и пътници; за установени нарушения са съставени 318 фиша и 86 АУАН. Установени са петима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и двама - с над 1,2 промила. Двама са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Данните са междинни и в тях са включени резултати, постъпили до 16 часа.