"Аз бях казал в едно интервю, че имам намерение да не се кандидатирам. Това беше доста назад във времето. Но на фона на това, което се получи и на базата на желанието на една голяма част от персонала на "Пирогов", които дойдоха лично и заявиха подкрепата си и желанието им аз да се кандидатирам, аз не мога да излъжа очакванията на тези хора и така или иначе ще си подам документите и ще участвам в това състезание", заяви директорът на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" д-р Валентин Димитров.

Уточни, че го нарича "състезание, защото то е отворено за всички, които имат желание да се кандидатират".

"Така, че какъв ще бъде резултатът - това е конкурс", допълни Димитров.

Според настоящия шеф на "Пирогов" болницата към този момент се е "успокоила" и е продължила да се развива по правилния начин.

"И работата да се развива и да надграждаме това, което е и това показват резултатите. През това време излязоха и всички проверки с всички нелепи обвинения от страна на предния министър срещу "Пирогов" и лично срещу мен за злоупотреби, което за мен е най-важно. Аз съм човек, който вярва в правовата държава и смятам, че хората трябва да говорят и само с документи и с факти", каза шефът на "Пирогов".

Той посочи, че винаги, когато гостува пред БНТ представя документи и не си позволява лични оценки и нападки.

На въпроса дали е имало политически натиск или подкрепа, д-р Валентин Димитров отговори така:

"Аз не мога да кажа дали е имало политически натиск, защото аз не членувам в нито една партия. Аз не съм заявил принадлежност към нито една партийна организация. Като мислене съм десен човек. Аз не го крия".