"Българският кредитен пазар е един от най-активните в ЕС както при физическите лица, както и при юридическите. В България имаме най-ниските нива в света на ипотечното кредитиране. Нашата банкова система има висока ликвидност - това е начинът, по който банките финансират себе си посредством депозитите на гражданите."

Toва каза Цветанка Минчева, шеф на една от големите банки в България, в "Лице в лице" по bTV.

"Хората спестяват - привлечените средства в банката, т.е. депозитите, са два пъти повече от отпуснатите кредити на домакинствата."

"Малко 82 млрд. лева са средствата, които банковата система са привлекли от клиентите си към края на миналата година. Увеличава се хората с депозити в банките. Масовият депозит е в порядъка на 1000-2000 лева."

"Банковата ни система ще бъде готова с разроботките за внедряване на еврото, когато бъде взето политическо решение за това. Ако имате пари в банките в левове, няма смисъл да ги обръщате в евро с оглед предстоящото му въвеждане в България. Парите в лева в банките ще бъдат обърнати в евро автоматично, по курса, без никакви комисионни и загуби", увери Минчева."