Мобилизацията в Русия, струпването на още войски, на още техника, макар и стара, активирането на "Вагнер“, включването на затворници, събирането на хора от цялата Руска федерация, показва че съотношението няма да позволи на Украйна без качествено въоръжение да извърши пробив в Южна Украйна, да излезе на Азовско море и да започне изтласкването на руската групировка. Решението на Запада е изключително важно, защото изпращането на съвременна техника означава, че заедно с танковете трябва да има хеликоптери, самолети, артилерия, системи за разузнаване и опознаване, системи за управление, защото само тогава тази техника е ефективна. И когато има такъв ангажимент със съвременно въоръжение означава, че няма да бъде допуснато то да стане достояние на руските сили. Това е много сериозен ангажимент, истински качествен скок в подкрепата, която оказваме на Украйна.

Това каза бившият министър на отбраната доц. д-р Велизар Шаламанов в ефира на NOVA.

Той заяви, че когато една страна защитава своята територия, тя може да постигне много високи нива на мобилизация. По негови думи фактът, че в Украйна се сражават и мъже и жени е невероятен пример за мотивация и обединение на хората.

"Ако страни като България бяха предоставили по-рано повече танкове, противовъздушни системи, самолети, бронирани машини, може би нямаше да има нужда от такава ескалация със съвременно въоръжение от НАТО. Забавената помощ, включително от страни като нашата, води до единствения изход на Украйна да бъде предоставено високотехнологично въоръжение за решаване на проблема с изтласкване на руските сили от Украйна“, посочи той.

Шаламанов смята, че когато Русия е под ембарго тя няма как да направи технологично обновление в хода на войната. Той е на мнение, че тя ще разчита на мобилизиране на повече хора, на стара техника, но ще се активират и хибридните операции в тила на неприятелските страни, включително в България. "Можем да очакваме провокации като кибератаки, хибридни операции за отвличане на вниманието и др.“, допълни той.

Бившият министър на отбраната сподели позиция, че върху Русия ще окаже влияние и поведението на Китай. По негови думи не е случайно и посещението на държавния секретар на САЩ в Китай. "Вероятно ще се търси съдействие от там за края на войната“, допълни той.

Шаламанов заяви, че практически Русия няма съюзници. "Китай е доста сдържан и вероятно ще бъде още по-сдържан, защото Русия може да предизвика вълна от санкции върху всички държави, които имат отношение към агресията на Русия. Китай не иска да изпадне в ситуация на санкции от Запада“, уточни той.

Шаламанов смята, че с натрупването на достатъчно количество съвременно въоръжение и техника ще се създаде благоприятна обстановка за решително контранастъпление, което да разсече групировката в Южна Украйна и да започне прочистване на украинската територия. Той поясни, че Украйна трябва да гарантира, че Киев е запазен при евентуална атака от Беларус.