За мен психическото натоварване е по-тежко от физическото дори. Трябва да се контролира това нещо, защото става страшно, ако започне да вреди на здравето и на нервите. Това каза шахматистката Нургюл Салимова за важността да си балансиран по-време на турнир в предаването "Един Неделен Ден По Шосето" в ефира на "Фокус".

Салимова смята, че емоционалният фактор влияе силно на играта на шахматистите, като дори споделя, че и тя самата е губила турнири поради неспокойствие.

"В шаха е много важна здравата психика. На това не се обръща много внимание, но според мен то е може би 40% от играта, поне при жените, при мъжете също, но ние сме по-емоционални", коментира шахматистката.

От думите й става ясно, че ключови стъпки към успеха в този спорт са трудът, постоянството и мотото: "Колкото по-рано, толкова по-добре".

"Според мен трябва да се научиш да играеш шах от доста рано, аз започнах, когато бях на 4 години. Важно е децата още от ранна възраст да започнат да играят, тъй като усвояват по-бързо материала. Разбира се, мисля, че има и случаи, в които някой е започнал да играе шах по-късно и после е станал много голям шахматист", твърди Салимова.

За напускането й на турнира след седмия кръг на Европейското първенство по шах за мъже в Сърбия поради здравословни причини и множеството конспиративни теории покрай това, шахматиската коментира: "Публикувах доста огромен пост в социалните мрежи, за да изясня причината, тъй като доста неща са казали даже и хора, които съм си мислила, че са ми били близки, но за съжаление, не е така. Хората понякога, без да знаят истината, говорят някакви неверни неща."

Салимова смята, че шахът е спорт, който до голяма степен може да изравни неравенството между двата пола.

"В много случаи наистина много от жените могат да бъдат равни на мъжете в шаха, а дори и по-силни. Има много шахматисти, които играят по-зле от мен, но ако сравним на топ нивото, топ шахматисти в света, все пак мъжете са доста по-добри в момента, сравнявам по рейтинг, най-добрата жена в света има рейтинг около 2650 в момента, докато Магнулс Карлсен, световният шампион, е с рейтинг над 2850 в момента", заключи още тя.