Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между прокуратурата и 62-годишния Енчо С. Пред съда той се призна за виновен за държане и отглеждане на високорискови наркотични вещества, с цел разпространение. Това съобшиха от съда за "Фокус".

Подсъдимият е роден в село Секулово, област Силистра, но живее във Варна. Мъжът е с чисто съдебно минало.

Пред съда, страните заявиха, че приемат за безспорно установено, че от обективна и субективна страна, подсъдимият Енчо С. е извършил престъпленията, за които е обвинен.

На 12.05.2021 г. във Варна, без надлежно разрешително, той държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества в големи размери - 1874 грама марихуана със съдържание на наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 17.90%, 1338 грама марихуана със съдържание на наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 13.72 % и 7322 грама марихуана със съдържание на наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 2.48 %, всичко на стойност 63 204 лева.

Второто извършено от него престъпление е, че за времето от неустановена дата в началото на 2021 година до 12.05.2021 г. във Варна засял и отгледал 85 броя растения от рода на конопа.

За разпространението на наркотици, Енчо С. прие да му бъде наложено наказание от 2 години "лишаване от свобода“, чието изтърпяване да бъде отложено с 4 години изпитателен срок. За отглеждането на забранените от закона растения от рода на конопа, 62-годишният мъж беше осъден на 6 месеца затвор и глоба от 2 500 лева. От така определените наказания, мъжът следва да търпи по-тежкото от двете.  

Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда и е окончателно.