Сезгин Мехмед пожела да поднесе съболезнованията си на близките на пострадалите от огромната трагедия в Турция и Сирия и да благодари на всички, които са се отзовали с личната си помощ и най-вече на структурата на ДПС и конкретно в Хасково, която е понесла тежестта на над 50 тира дарения за първа помощ. “Чувствам се горд от това, което направи България и наистина в този труден момент българската държава показа, че я има и че може да реагира в такива моменти. От друга страна като млад човек се почувствах горд и от действията на едно 10-годишно дете, след което започнахме една чудесна кампания. Детето, което дари всичките си играчки в първия ден на трагедията" каза Мехмед. Той сподели, че единственото спасение е в любовта, а детската е чиста и през нея се показва, че има надежда.

ДПС отвори дарителска сметка в помощ на Турция

Дарителска сметка в подкрепа на семействата на загиналите в опустошителните земетресения в Турция и на пострадалите в тези ужасяваща трагедия отвори ДПС. Средствата ще бъдат предоставени на турската Агенция за бедствията, която ще ги разпредели според нужните на страната.

“Мигрантската вълна - вчера видяхте 18 души загинали, 4 в критично състояние, 40 затиснати под дървета, починало малко дете. Вие преди месец, начело с Хамид Хамид, се срещахте с представителя на комисията по вътрешни работи на Великото национално събрание на Турция, на която среща беше обсъдена актуалната обстановка на държавните граници с Турция и бежанския поток. Не казвам, че са дошли от Турция, но това заляга ли във вашата кампания?" попита Беновска. Мехмед подчерта, че този проблем няма да се реши скоро, защото е проблем на ЕС и на света като цяло. “Крайно необходимо е да съставим редовно правителство, което да отговаря за всички поставени въпроси. Не търся вина в никой. Тази мигрантска вълна е огромна и надскача единствено и само възможностите на държавата, но могат да бъдат преодолени тези тежки изходи. България и Турция, целия ЕС, през които минава основния поток на бежанските вълни трябва да участват адекватно с ясен център на отговорност за действията, които предприема всяка държава. Ние винаги сме били част от този процес. ДПС винаги сме поемали отговорност" каза Мехмед.

Беновска отбеляза, че Мустафа Карадайъ многократно заявява, че ДПС трябва да е част от мнозинството, което ще излъчи редовен кабинет в 49 НС. Водещата подчерта, че Борисов вчера е казал, че коалиция с БСП и ДПС няма да прави, което не означава, че може да направи експертно или техническо правителство. Мехмед коментира, че липсващото от 45 НС досега е отговорността - няма ясен политически субект, който да поеме отговорност, няма ясен лидер, който да застане, няма ясни политически субекти, които да застанат срещу лидерите и да кажат, че не са прави, защото в България всеки се страхува. “В търсенето на героя спасител изпуснахме времето и възможността да използваме кризата като трамплин за преодоляването на икономическите кризи. Бизнес моделите, които се опитват да налагат политиките на политическите участници, са грешни и затова в трудни време винаги ДПС е участвало във властта и ако искаме да преодолеем този тежък момент, единственият политически субект, който поема ясно отговорност, е ДПС" подчерта Мехмед. Беновска коментира, че Карадайъ е задал реторичния въпрос дали ще участват в тези избори хора, които лъжат, а Мехмед отговори, че се вижда, че участват. Той коментира, че занимаващите се с политика са убедени, че могат да променят света и политиката е процес на осъзнаване - или се случва еволюция, или се случва революция, но най-важното е да се случи в точното време. Беновска сподели, че по-младите се водят от мъдростта на по-знаещите обикновено, но в последствие сами си изграждаме и провеждаме възгледи. “Ние сме щастливи и късметлии на съдбата, че имаме човек, който ни постави основите в политиката, на базата, на която да се градят мъдростите и да се изграждаме като личности - д-р Ахмед Доган" каза Мехмед.

“Бели гълъби, бели автобуси. Герои спасители, добри и лоши. Как се ориентирате в тази координатна система?" попита Беновска. Мехмед каза, че белият гълъб и белият автобус са с особена символика в съзнанието на човечеството. Беновска призова Мехмед да се обличат с бели ризи на митинги и събрания, защото са геройски. “Когато гледам целия този диалог, който се проведе с нашия председател... поставени сме пред изпитанието на свободата, си позволяваме да рушим демокрацията и тя се руши с недоверие и само с демократични методи" коментира Мехмед. Беновска го попита как ще застанат рамо до рамо с нарушители на конституцията. “Процесът е и на осъзнаване на избирателя. Надявам се и избирателят да си е взел поуката от 45 НС насам, а и от целия демократичен преход на държавата, за да може така да ни подреди в 49 НС и да застанем всички рамо до рамо и по модела, по който показахме, че можем да преодоляваме изпитанията на природата, да преодолеем всички кризи" призова Мехмед. Беновска сподели, че първото медийно участие на Мехмед, след като е станал председател на мДПС, е било в “Беновска пита" и затова ще си позволи да му каже, че е израснал и го призова да държи фронта.

По отношение на отложеното влизане в Еврозоната Мехмед каза, че това е едно от изпитанията пред България и влизането ще предизвика определени сътресения в икономиката, но ако искаме да сме част от голямото, сме длъжни да оцелеем в тази ситуация и да се приспособим към променящата се среда. Той отново призова за

политически център, който да поеме отговорност, така както ДПС е било на власт в етапите на влизане в НАТО, в ЕС.

 

Беновска попита Сезгин Мехмед дали ДПС са доволни, че комисията за защита на конкуренцията най-накрая е събрала кураж да глоби “Лукойл" с над 68 милиона за злоупотреба с господстващо положение, а “Лукойл" са заявили, че ще обжалват това решение. Мехмед подчерта, че имат сериозни забележки не само към “Лукойл", а и към всички, които нарушават законите на държавата и трябва да бъдат наказвани.

Беновска отвори темата за цените и инфлацията. Тя разказа, че с Димитър Зоров, виден представител на животновъдите, са коментирали как вносът на мляко от Украйна и ниската цена принуждават българските производители да свалят своята производствена цена, а в магазините млякото се продава между 3,5-4 лева. Мехмед заяви, че ДПС води политика насочена към земеделците, откакто съществува, но въпросът е какво правят земеделските производители, когато става въпрос за вземането на отношение в този процес. “Единствената партия защитавала интересите на земеделските производители е ДПС. В момента следва период, в който могат да оценят тази борба. Ние ще направим всичко възможно да защитим от най-малкия до най-големия производител и семействата, които се препитават с тази дейност, тяхната продукция да бъде оценена правилно, защото единия път за оцеляването на държавата минава през този сектор" каза Мехмед.

По темата за закона Магнитски Беновска отбеляза, че списъкът се е увеличил и по този повод в България е дошъл Джим О'Брайън, ръководител на офиса за координиране на санкциите на държавния департамент на САЩ, който е бил на две срещи с Борисов.

“О'Брайън не нащърби ли вашата атлантическа ориентация - искаме всички партии да застанат зад това, което искаме и ще видим кой ще го изпълни? Ако на мен ми кажат такова изречение, няма да го квалифицирам, ще го възприема не като предупреждение, а като заплаха. Доколко вашата атлантическа ориентация е устойчива на такива послания? Мислете между ДПС и верния отговор" попита Беновска. Мехмед заяви, че ДПС имат отговор и той се крие в заветите на Васил Левски. “Ние сме изпитали историята в намирането на балансите. Нито една копи-пейст политика не може да проработи. На Балканите, в България има реалност, която може да даде отговор на всички поставени въпроси и точно в тази реалност ДПС има опита да намери баланса на всички полюси, независимо, че започват да стават повече и вътре в полюсите има полюси, но затова ДПС трябва да бъде на власт. Опитът на ДПС ще ни позволи да намерим баланса на поставените задачи с българската реалност. Животът е много красив и ако не сме изпитали всички дадености на живота, който ни е предоставил, сме живели напразно" подчерта Мехмед.