Великден е най-светлият празник за всеки християнин. Това каза за Радио "Фокус" сестра Светла от храма "Успение Богородично" в село Житница във връзка с празника Възкресение Христово, който Католическата църква чества на днешния тридесет и първи март.

Тя обясни, че службата за празника е започнала още в събота вечер с пасхално бдение.

"Свещеникът запалва пред църквата огън, от който се пали великденската свещ. След това цялата процесия влиза в тъмния храм начело с отчето и пеем песен, с която изразяваме благодарността си към Бога. Четат се пророчествата за възкресението, а след това и най-ваните моменти от житието на Исус" разказа тя и добави, че в най-силната пасхална нощ камбаните забиват празнично и всички се поздравяват с възкресението.

Сестра Светла каза още, че преподават религия в детската градина и училището в населеното място.

"Децата от първи до седми клас участват в часовете. По време на занятията ги запознаваме с вярата, запознаваме ги със Стария завет, с пророците и с живота на Христос. В манастира и църквата пък ги подготвяме за тайнствата – първо причастие и миропомазанието. С по-големите младежки групи се занимаваме с моралните и етични проблеми. Подрастващите са пълни с въпроси, а ние се опитваме да им подадем ръка, защото те са в село Житница до определено време, но след това отиват в големите градове и трябва да могат да защитят вярата си и морала", каза тя.

Сестра Светла обърна внимание, че мирът и добротата понастоящем липсват в света. Тя пожела Възкресението Христово да се случи и в сърцата на хората, както и в домовете им.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.