Би било крайно безотговорно да се хвърли страната в седми избори, заяви Сергей Станишев, бивш президент на Партията на европейските социалисти и бивш премиер.

Правилният вариант на поведение е да се сключи управленска коалиция, където да е ясно кой носи отговорност, смята той. Станишев бе начело на правителство от 2005 до 2009 г. - коалиция между БСП, НДСВ и ДПС.

"Всеки иска да бъде в управлението, но да е целият в бяло и да не се изцапа. Да има влияние, но да не носи отговорност. Няма как да газиш във водата, но да не се измокриш", описа сегашната ситуация в страната той.

"Изход от политическата криза винаги има. Трябва диалог и воля между политиците. Гражданите се превърнахме в заложници на политическата конфронтация, която у нас придоби нечувани мащаби като говорене. Самите политици стават заложници на своето говорене. Трудно е да се гадае какво би могло да стане. В последните години партиите показаха, че невъзможните неща стават възможни, а логичните не се сбъдват", каза Станишев пред NOVA.

"Давам пример, след като ПП-ДБ говориха "Никога с ГЕРБ, нашата мисия е да ги изкараме от властта", направиха евроатлантическото мнозинство. Когато дойде времето за ротация, нямаше никаква политическа логика - на пръв поглед при общи приоритети, коалицията се развали. Сега би било крайно безотговорно да се хвърли страната в седми за три години предсрочни избори. Стига се до пълна делегитимация на политиката и на институциите в България. Политиците си живеят в свой свят, занимават се със своите разправии", допълни бившият премиер.

БСП плати висока цена за двете управления с ДПС и всеки лидер на БСП би имал предвид този урок, отговори Станишев, запитан дали БСП сега би се коалирала с Движението.

Работата на политиците е да решават реални проблеми, а политиците в момента се занимават със себе си. Затова хората се отдръпват, каза той.

Запитан ще се кандидатира ли за лидер на БСП, Станишев отговори: "Реваншинзмът е лош подход. Аз никога не съм водил войни. По-важният въпрос, който трябва да се задава на всеки, който иска да е лидер, какво би направил за БСП. Сегашното ръководство реализира плана на Нинова, но без Нинова. Отлепване от сегашното дъно ще бъде трудно."

"Убеден съм че реваншизмът и емоциите в политиката не са добър съветник. Този подход на досегашното ръководство да се унищожават всички със самостоятелно мнение докара левицата до този резултат", посочи той.