Земетресение с магнитуд 5.3 според Евро-Средиземноморския сеизмологичен център предизвика уплаха у жители на Южен Иран в сряда сутрин в 10:36 време в Техеран. Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълго-годишен ръководи-тел на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) посочи пред "Фокус", че началният момент на сеизмичната активизация е около 7 и половина във вторник. Преди събитието с магнитуд 5.3 се случват по четири труса с магнитуди 3.2-3.6 и четири с магнитуди 4.4-4.6 – половината от тях са усетени.

Каква е картината след земетресението с магнитуд 5.3? Каталогът на Националния сеизмологичен център на Иран представя 38 труса с магнитуд над 3.0 до настоящия момент, т.е. за време от 29 чáса. Осем от трусовете са с магнитуд 4.1-4.5. Очевидно, случването на умерено-силното земетресение с магнитуд 5.3 пречупва хода на сеизмичната активност на огнищното пространство. Осъществява се над четирикратно учестяване на появата на вторични трусове, докато “предварителната" активност е доста по-вяла – чрез единични трусове в интервали с продължителност от около 3 чáса и 20 минути.

Регистрираните земетресения са локализирани напречно на северното крайбрежие на Персийския залив, в провинция Хормозган, Южен Иран. Епицентрите обрисуват област с ориентация север-юг. Земетресението с максимална сила – магнитуд 5.3 според решението на Европейския център, съответно 5.2 по локалната скáла на Института по Геофизика при Университета в Техеран – маркира най-северната периферия на активизацията. Преобладаваща част от епицентрите са в акваторията на Персийския залив. Земетресенията са инициирани в дълбочинен интервал 5-28 км.

За максималното земетресение от крайбрежния град Бандар-е Чарак (около 4 хил.ж.), разположен на десетина километра от епицентъра в Иран, се оповестява “твърде силно разтърсване за 20-30 секунди" – сведение, което свидетелства за интензивност между V и VI степен. В епицентралния район навярно всички жители са усетили земетръсното въздействие, без да е имало значителни повреди; възможни ефекти са падане на предмети от рафтове, счупени прозорци и др.под. Недалеч от активираното пространство в запад-югозападна посока е известният ирански остров Киш с около 40 хил.ж., откъдето има сведения за усетени трусове от серията. От Дубай, ОАЕ (близо 200 км юг-югоизточно от епицентъра) информации съответстват на сътресения с интензивност IV и III степен по време на труса с магнитуд 5.3. В Доха-Катар (320-340 км югозападно от епицентъра) са усетени слаби сътресения (III степен).