Земетресението в района между Асеновград и Пловдив изплаши много хора и със силата си 4,3 по Рихтер и с тътена, за който говорят част от тези, които живеят около летище Крумово, където е и епицентъра.

Ръководителят на департамент "Сеизмология" към Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН  доц. Пламена Райкова – Цанкова заяви, че тътена не е характерен за всички трусове.

"Специално при земетресенията в това огнище, звукът е много характерен признак, като предвестник. Но все още не е обяснено на какво може да се дължи", посочи тя в "Интервюто в Новините на NOVA". 

Доц. Цанкова обясни, че тътена продължава няколко секунди преди самото събитие. "Обикновено вторичните трусове намаляват във времето и тяхната сила също. Днес имаше регистрирани 18 земетресения, като най-силното беше с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер. Това е слаб трус", обясни тя.

Районът около летище Крумово е активен, казва специалистът. "От 1928 г. са се реализирали едни от най-силните земетресения, с магнитуд 6,8 и 7,1 по Рихтер, през четири дни. Имало е много сериозни щети", обясни доц. Цанкова.

По думите ѝ сеизмични зони са в България са: Крупник — Кресна, Софийската, зона Шабла, Маришката зона и Горна Оряховица.