Общо седем области в страната са в състояние на грипна епидемия. 

Областите в страната, в които към момента е обявена грипна епидемия: Ловеч, Пазарджик и Габрово (за периода 18-24 януари), Пловдив (19-30 януари), Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари), Бургас (за периода 12-17 януари), Добрич (20-25 януари).

За съответния период на обявена грипна епидемия учебният процес се преустановява в областите Ловеч, Пазарджик, Стара Загора, Шумен, Бургас и Добрич. Учебният процес няма да бъде преустановен в област Габрово, като в петък, 20 януари, ще бъде взето решение за евентуално преустановяване на учебните занятия от понеделник, 23 януари, с оглед актуалната епидемична обстановка в областта. В Пловдив също учебните занятия ще продължат да се провеждат. 

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията на Наредба 3/08.05.2013 г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрол по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция.