Образованието се оказа под сериозен натиск от петата поредна епидемична вълна, предизвикана този път от варианта Омикрон на COVID-19. Това се казва в анализ на "Science in the Crisis - Наука в кризата“ за състоянието и натиска върху образователната система.

Присъственият учебен процес се превърна във водеща причина за нарастването на общата заболяемост в страната и особено сред най-младите.

Във възрастовата група 0-19 години за периода от 12. май до 15. септември 2021 г. (127 дни) случаите на коронавирусната инфекция са 5285. След началото на учебната година до края на 2021 г., за 107 дни (от 16. септември до 31. декември), броят им достига 22 010 случая. Удивителното в периода от началото на 2022 г. (от 1. до 22. януари 2022 г.) е, че само за 22 дни новорегистрираните случаи на COVID-19 сред 0-19 годишните са 23 277. Заболяемостта при най-младите започва да се покачва драстично от 49-та седмица на 2021 година. Към този момент силно доминиращ в страната е Делта вариантът на SARS-CoV-2. Но стремителният ръст след коледно-новогодишните празници е изключително притеснителен. Това показва наличната информация в Портала за отворени данни на Република България.

През последните 3 седмици Омикрон доведе до очаквано бързо нарастване на случаите на COVID-19 в България. Въпреки намеренията на правителството да запази бизнеси, заведения и особено училища отворени, натискът върху здравната система бързо се увеличи, принуждавайки властите да наложат по-строги противоепидемични мерки.

Въведените ограничения засягат основно училищата, които притиснати от увеличения брой положителни за инфекцията ученици и учителите, както и значителния дял на карантиниранте паралелки преминават на обучение от разстояние в електронна среда или на хибридно обучение на ротационен принцип.

Решенията за преминаване в електронно обучение се вземат на локално ниво от регионалните здравни инспекции, съгласувано с местните кризисни щабове. Макар и това действие да е непопулярно, то е силно ефективно и доказано решение за намаляване на скоростта на разпространение на вируса по време на предходните епидемични вълни. Какво показват данните за заболяемостта сред най-младата част на обществото?