Едно прекрасно стихотворение, каквото е "Посвещение“ на Петя Дубарова, днес ще бъде разкостено, разчленено, анализирано от хора, които дали това е в душите им, дали това е наистина това, което мислят и чувстват, ние не знаем. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Валентина Ангелова, един от сценаристите на филма "Петя на моята Петя", вдъхновен от творчеството на Петя Дубарова.

Според Ангелов в съчиненията от матурата по БЕЛ на зрелостниците, която се проведе днес, ще е пълно с клишета и опити за анализ от типа на какво е искал да кажа авторът и какво чувства лирическият герой.

"Нещо, което е толкова уморително и толкова дори унизително според мен за всяко литературно произведение. Така че това са ми очакванията: Едно произведение да бъде обърнато с хастара навън без това да има никаква полза за никого", обясни тя.

По думите й тенденцията да се учат учениците да разсъждават върху чужди произведения, в случая поезия, е грешна: "Много съм против, и смятам, че това е пагубно както за развитието на младите хора, така изобщо за разбирането им за литературата, и ги отблъсква от нея по един категоричен начин още на тази възраст".