Искам промяна на законодателството и онкоболните жени да имаме право, както във всички останали държави, на т.нар. сурогатно майчинство. Това е шансът ние да бъдем майки. Това каза адвокат Савина Илиева-Славчева в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тя се ангажира с нелеката цел за промяна на законодателството за жени с онкологични и автоимунни заболявания, които не могат да имат деца, защото самата тя е преминала през двугодишна битка за бебе, а след това и през тежката диагноза рак на гърдата.

"В мига, в който бях диагностицирана, аз исках да продължа мечтата си за бебе. Дори с тази диагноза аз не отидох на химиотерапия и изчаках да видя дали имам шанс да замразя яйцеклетка. Оказа се, че този карцином не позволява, няма шанс някаква клетка да бъде замразена. Така забавих и лечението си в онкологията“, разказа Савина Илиева-Славчева.

Малко известно е, че в мига, в който жената е диагностицирана с онкологично заболяване, тя няма шанс да стане майка. "Има един вариант – ако ракът на гърдата е тройно негативен, има шанс да се съхрани яйцеклетка, но това не означава, че тази яйцеклетка след приложената химиотерапия, лъчетерапия и поддържащи терапии има шанс да бъде използвана, защото чисто медицински след тези терапии яйчниците не функционират“, обясни тя.

Онкоболните жени нямат право да осиновят дете, тъй като кандидат-осиновителите преминават през етапна процедура и едно от изискванията е добро здравословно състояние. "Няма как диагностициран с рак да бъде кандидат-осиновител, защото това означава някой личен лекар да създаде документ с невярно съдържание. По международното право ракът е хронично заболяване“, поясни Савина Илиева-Славчева.

Опит в законодателно отношение може да бъде почерпен от Гърция, Кипър и Украйна например, посочи тя.

За да сбъдне мечтата си да стане майка, Савина Илиева-Славчева започва кампания за събиране на средства, които ще бъдат дадени на сурогатна майка от Украйна.

"Имаме два живота. Вторият започва, когато си дадем сметка, че имаме само един. Да си дадем сметка!“, призова тя.

На 8 март заедно с Фондация "Живот с рак“ тя ще посети осем болници. "Ще раздадем цветя. Аз и много добри хора ще бъдем с тях по отделенията, ще ги гушкаме, радваме, защото те са моите сестри, но те са вашите жени, съпруги, майки, баби.“

Фотографът Мариана Гугалова заяви, че част от средствата от всяка фотосесия, която прави, ще отиват за тази кауза.