Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска информация от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов за всички случаи на "прекомерно и неоснователно ангажиране на ресурс на министерството по искане на прокуратурата за охрана на лица по реда на НПК“.

Повод за искането на Борислав Сарафов е оповестена публично информация от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за такива случаи, както и необходимостта от оптимизиране на взаимодействието между прокуратурата и МВР в тази област.

В писмото си изпълняващият функциите главен прокурор посочва, че въз основа на информацията, която МВР предостави, незабавно ще се извърши преглед и обоснована преценка на необходимостта от охрана и нейната продължителност спрямо лицата, на които е възложена по всяко конкретно наказателно производство.

Поисканата информация е във връзка със снимки, на които се вижда как униформени полицаи товарят мебели в джипа на бившата съпруга на издирвания Петьо Петров - Пепи Еврото Любена Павлова.

Часове след изтичането на снимките в социалната мрежа МВР уточни, че от 30 май 2023 г. с постановление на Софийската районна прокуратура е възложено на столичната полиция да осигури "денонощна лична физическа охрана" на Любена Павлова.

Ситуацията с преноса на мебели се е случила на 18 юни, когато тя отишла да пазарува в IKEA. 

"След това тя среща трудности при натоварването на покупките. Първоначално служителите на МВР отказват, но тъй като дълго време никой не се отзовал да помогне на жената, а подземният гараж е определен като високорисково място, с цел лична безопасност и безопасността на охраняваното лице, служителят предприел действия да натовари покупките сам единствено с цел по-бързото им оттегляне", се казва още в позицията на МВР.