И.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов внесе искане до Общото събрание на колегиите във Върховния административен съд (ВАС) за тълкувателно решение, свързано с административно-наказателната отговорност на работодателите, съобщиха от прокуратурата.

Причината за искането е противоречива съдебна практика при решаването на трудово-правни спорове относно наказателни постановления за нарушаване на трудовото законодателство, издадени от контролен орган към Инспекцията по труда.

Противоречивата съдебна практика налага да бъде дадено тълкувателно решение на въпроса: Характерът на задължението по чл. 128, т.2 от Кодекса на труда (работодателят да плаща в установените срокове уговореното трудово възнаграждение за извършената работа), изключва ли административно-наказателната отговорност на работодателя по реда на чл. 414, ал. 1 от Кодекса на труда?

В практиката на административните съдилища се очертават две становища. Според едното това задължение на работодателя не е с публичен характер и за неизпълнението му не може да бъдат налагани глоби и имуществени санкции. Другото становище е, че задължението по чл. 128 от Кодекса на труда е част от установения ред на държавно управление, има публично-правен характер и неизпълнението му подлежи на санкциониране от Инспекцията по труда.

В искането на главния прокурор до Общото събрание на колегиите на ВАС са посочени редица решения на административни съдилища в София и в страната по такива спорове.