Дизайнът на една сватбена рокля зависи много и от човека, за когото се прави, и от това как той подхожда към избора на тази дреха, какви емоции и желания влага в нея, като всеки човек е различен и влага нещо различно. Това каза в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ дизайнерът на сватбени рокли Сара Хирш.

"Сватбената рокля е много специална дреха за много специален момент и събитие в живота на една жена. Има една ритуалност, има тайнство, което се спазва до ден-днешен и в нея има вложен голям смисъл,“ обясни тя.

Сара Хирш разказа още, че започва да се занимава случайно с дизайн, искала е да се занимава с кинорежисура и да изживее американската мечта в САЩ, но съдбата е решила друго за нея. "Просто останах тук и реших, че най-близкото нещо до това, което мога да правя, е всъщност да създавам костюми за сцена – сватбената рокля ми се стори най-близка до това. Важното е човек да е автентичен, да прави това, което смята за ценно и вярно, и все ще се намерят хора, които да го оценят.“  

Дизайнерът подчерта още, че всеки човек си има своя път и трябва да бъде смел и да го извърви с достойнство. "Много хубаво би било човек да намери своя център и разбере кои са неговите приоритети и да ги следва, и да изостави това, в което не намира смисъл. Това е много трудно, защото средата не го позволява.“

По думите й всяка нейна колекция е свързана и има зад нея история. "Всяка дреха е като герой от филм, всяка има нейните си позитивни и негативни качества. Стремя се да създавам неща, които са цялостни  и конфликтни по някакъв начин,“ сподели тя, като допълни още, че държи да се работи с много качествени материали и да има задължително доза уникалност.  Според Сара Хирш в избора си на сватбен тоалет българката създава една много хубава симбиоза между традиция и модерност, тъй като цени и държи на спазването на местните обичаи, но същевременно и вкарва нещо от себе си, нещо по-интересно и модерно.

"Осми март за мен е един прекрасен празник, свързан с майките преди всичко, но и женската енергия като цяло, женското приятелство, сестри, близки и е много хубав повод да се съберем по женски да празнуваме, за да си напомним колко сме готини,“ добави  дизайнерът на сватбени рокли Сара Хирш.

Калина СВЕЖИН