ЕК няма да се съгласи (б.р. да се предоговори Плана за възстановяване и устойчивост на България в частта за енергетиката) не защото е обект на някакви аргументи, а защото е обект на регламенти, на вече установени правни рамки. Това заяви в ефира на bTV бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

"България не може да осъществи План за възстановяване и устойчивост, без да има реформа, свързана с декарбонизацията", добави Сандов.

По думите му причините толкова да забавим представянето на Плана пред ЕК са били две – липса на съдебна реформа и на декарбонизацията.

"Единственото условие беше да заложим такива цели, за да може този план да бъде одобрен от ЕК. Сега, ако правителството се опита да махне декарбонизацията, означава, че или ще падне целия План, или ще пропадне цялата част, свързана с никсовъглеродна икономика и декарбонизация, а тя възлиза на над 41% от Плана“, обясни Сандов.

Сандов заяви, че по този начин ще загубим 4 млрд. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост.

"Освен това от Фонда за справедлив преход, от който вече загубихме 200 млн. лв. заради забавяне, ще загубим още 2,2 млрд. лв. Ще има съпътстващи щети, защото срещу България ще има наказателни процедури“, добави бившият министър на околната среда и водите.

Той добави, че според данни на СЗО и Европейската агенция по околната среда за периода 2015-2020 г. са установили, че България е загубила между 22-30 млрд. лв. от работата на въглищните централи и тяхното отношение към здравето на хората

"Над 3100 живота са погубени, в следствие на това, което също трябва да се прибави в сметката“, заяви Сандов.