Държави като нас трябва да играят много внимателно на голямата сцена, за да постигат национални си цели. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" по повод 22 септември - Денят на Независимостта на България.

"Преди 114 години в старопрестолно Търново триумфира една справедлива за българския народ кауза – съединената на 6 септември 1885 г. България обявява своята независимост, отхвърлени се несправедливите ограничения, които ни се налагат от Берлинския договор от 1878 г. и дръзко, решително, непоколебимо, но мъдро и дълбоко премерено, нашите предци с този акт защитават нашето достойнство", коментира Шивачев. 

Той разкритикува сегашните политици, като обясни, че си служат с оправдания: Не може, когато едни политици започват едно изречение или завършват едно изречение с думите "защото ние сме малка държава“, да очакваме нещо добро в техните действия, от тази гледна точка, че много добре знаем, че ние нито сме малка държава като територия, нито сме малка държава като икономически и стопански възможности, нито сме малка държава като геополитически фактор, но всичко това всъщност се изразява именно в една такава бих казал менталност за това, че от нас нищо не зависи.

Самуил Шивачев каза още, че разглеждаме миналото в неговата приказна форма на героизъм, но е нужно да извадим поуки от грешките.