Само бутилирана вода да се ползва за питейно-битови нужди в Добрич препоръчват от Регионалната здравна инспекция. От там уточняват за Агенция "Фокус", че вече са взели проби от местни водоизточници, след сигнали за мътна вода след проливните дъждове. Резултатите трябва да са готови до 7-и септември и до тогава РЗИ-Добрич препоръчва в домакинствата, където водата от водопроводната мрежа е видимо мътна, за питейно-битови цели да се използва бутилирана вода от търговската мрежа.

Днес ще бъде разнесена бутилирана вода на пенсионерските клубове и Дома за стари хора в Добрич. Това съобщи във Facebook профила си кметът на града Йордан Йорданов.

"На всички детски градини, ясли и социални услуги е разподелено да използват за питейни нужди, готвене, миене на посуда само бутилирана вода. Община Добрич има готовност да осигури вода за битови нужди“, каза още той. Очаква се становище на дружеството "ВиК – Добрич“, което има законов ангажимент за осигуряване на водоподаването.

Градоначалникът призова към съпричастност, а не да се "заиграваме със страховете на хората“.

"Точно сега, след катастрофалните кадри на бедствието в страната, е редно да проявим разум и да не разчитаме на евтин популизъм, а като отговорни хора, запътили се към управлението на страната, да помислим и работим за отговорна национална политика. Такава е необходима, за да функционира нормално държавата ни“, написа Йорданов.

По официални данни падналото количество дъжд е 69 литра на квадратен метър, припомни Йорданов. По думите му в нощта на пороя на дежурните телефони в общината са получени 35 сигнала, основно за наводнени приземни етажи. Няма пострадала градска инфраструктура, освен няколко наноса по два от булевардите в Добрич, пише кметът. През почивните дни ниските части на дерето са почистени от затлачени клони и растителност.