Стратегическият институт за национални политики и идеи сключи договор за сътрудничество и взаимодействие със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, съобщиха от пресцентъра на института

Документът бе подписан от председателите на СИНПИ – Калоян Паргов и на СОСЗР генерал о.з. Златан Стойков.

"Това споразумение е поредното, което е свързано със сектор Сигурност. Наред с първите два договора за сътрудничество, които подписахме с организации - представители на специалните служби, този със запасното войнство касае един голям и важен сектор, а именно отбраната и военното дело", изтъкна Паргов.

Той обясни, че партньорството между двете организации има за цел, посредством и експертизата на СИНПИ, да съдейства за решаването на редица проблеми в този сектор. "Основното, на което се спряхме, са подборът, социалното и материално обезпечаване на военнослужещите през цялото им кариерно развитие, включително и след тяхното пенсиониране", изтъкна председателят на СИНПИ и допълни, че това е нещо, което се случва във всички армии на държави - членки на НАТО.

"А България, която вече повече от 15 години е член на Алианса, все още търси пътя и посоката, чрез които да върне имиджа и достойнството на българския военнослужещ. Както от гледна точка на това, че професията е тежка, така и по отношение на материалното обезпечаване и статуса на българския войн в обществото", счита Калоян Паргов.

В изпълнение на договора между СИНПИ и СОСЗР ще бъде създадена работна група с участието на представители на двете организации. Тя ще координира съвместните действия и мероприятия, сред които и възстановяване, поддържане и изграждане на български военни и военноисторически и мемориали.