Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) на тема "България – сигурност и демография“. Форумът бе разделен на два панела. В първия бяха обсъдени демографски измерения на националните интереси и националната сигурност, а във втория демографията и социално икономическа устойчивост и развитие на сигурността. Информационна агенция "Фокус" беше медиен партньор на събитието. 

Събитието започна с приветствие на гостите. Сред тях бяха бивши министри, заместник-министри и посланици. Калоян Паргов, който е председател на управителния съвет на СИНПИ откри форума, обяснявайки какво е сигурността. “Демографията е разглеждаме като хоризонтална нишка, минаваща през всички сектори. Какво е сигурността? Това е ефимерно понятие, свързано с усещането на всеки индивид дали се чувства заплашен от нещо, или не. Можем ли да кажем, че България има система за сигурност във времето, в което живеем. До преди 2 години бяхме в здравна криза, след това в икономическа и енергийна, а сега на 400 км от нас се води война", каза той.

Модератор на събитието бе посланик Чавдар Минчев - член на УС на Стратегическия институт за национални политики и председател на Националната асоциация за международни отношения. Той заяви, че в сегашната обстановка темата за сигурността е станала още по-значима. В контекста на войната в Украйна и всички останали кризи, които се натрупаха през последните 3 години, той изрази позицията, че България трябва да работи много активно във всеки един аспект на гарантиране на своята сигурност. “Сега се намираме във време на кризи и война. В нашето общество са важни въпросите за народа, нацията и националните интереси.

Днес сме свидетели на задълбочаваща се глобална криза, в процес на формиране на многополюсен свят. Световната икономика отива в нова посока. Появиха се нови центрове за глобално и геополитическо влияние. Международната правна система е блокирана, а дипломацията, за съжаление, няма същата ефективност. В системата на МО силата започна да доминира", обясни той.

Посланик Минчев обясни, че страната ни трябва да заеме позицията на активен неутралитет по отношение на войната в Украйна. “Според мен трябва да изключим най-прякото си участие във войната. Да подпомагаме нейното прекратяване и да имаме готовност да защитаваме своята териториална цялост. Активният неутралитет трябва да стане позиция на нашата страна - да изграждаме системи за защита вътре в НАТО, без да заплашваме пряко другите страни", каза посланик Минчев.

Бившият министър-председател в два служебни кабинета на президента Радев и бивш министър на отбраната Стефан Янев заяви, че българската държава няма ясен хоризонт за своите национални интереси и даде дефиниция за понятието. “Националните интереси е чувството за общност - какво ни събира, какво ни кара да бъдем обединени. Кое това, което ни събира обаче, тъй като всеки един от нас има индвидуални цели и развитие.

На нас обаче ни се губи бъдещето - къде да искаме да сме след 10-15 години. На къде искаме да се развива държавата? В състояние ли сме да защитим държавата си или сме на път да се оплакваме как губим, колко е лошо", каза Янев. Той смята, че България не се възползва от членството си в ЕС и НАТО поради невзимането на активни позиции. “Винаги съм развивал тезата, че България не уплътнява членството си в тези съюзи. Не получаваме най-доброто, което можем от членуването си. Ако всеки министър се съобразява с тези три постулата за национална сигурност и дефинира какво искаме, то тогава няма да бъдем наричани “послушковци", заяви Янев. “Отсъствие на система за преодоляването на кризите се задълбочава. През годините се правеха опити за разрешаването на този проблем. Беше направен опит със Закон за справяне с кризите, който трябваше да обедини всички институции. Това обаче не се случи и днес остават повече въпроси, отколкото решения", каза още бившият премиер.

Още снимки от събитието, вижте в галерията.