При изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Федерална Република Германия, под надзора на Софийска градска прокуратура (СГП) в координация с Евроджъст, от следователи от Следствен отдел при СГП и съвместно с отдел "Киберпрестъпност“ при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“ на МВР (ГДБОП-МВР), бяха извършени множество действия по разследване и бяха задържани общо 5 лица, съобщават от прокуратурата. Две от тях са задържани с постановление на прокурор в СГП за срок до 72 часа, а три са задържани по реда на ЗМВР за срок до 24 часа.

В хода на съвместното разследване с ГДБОП-МВР, Баварския централен офис за преследване на киберпрестъпността при Офиса на главния прокурор в град Бамберг и отдела на криминалната полиция в град Регенсбург е установено, че международна организирана престъпна група, занимаваща се с измами, свързани с интернет платформи за търговия с финансови инструменти, е изградила стройна йерархична структура, използвайки множество конспиративни похвати с цел прикриване на престъпната си дейност. Дейността на групата се изразявала в изграждането на скрити кол-центрове, посредством които извършителите се свързват с германски граждани, представят се за финансови брокери, като им предлагат да инвестират в различни видове финансови инструменти, посредством специално създадени за целта фалшиви уеб платформи. След извършена инвестиция от страна на пострадалите, личният им профил на платформата бива изтрит и всичките им опити да си върнат инвестираните средства остават без резултат.

В периода от 11 октомври 2022 г. до 2 ноември 2022 г. са извършени действия по разследване – претърсване и изземване в кол-център в София, девет домашни адреса и три банкови касети, както и разпити на свидетели. Действията са проведени от следователи от Следствен отдел при СГП под надзора и ръководството на прокурор в СГП съвместно със служители от отдел "Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР, германски полицаи от отдела на криминалната полиция в град Регенсбург и прокурори от Офиса на главния прокурор в град Бамберг, Германия. Иззети са десетки компютърни конфигурации, мобилни телефони и парични средства на стойност над 200 000 евро, както и други вещи и предмети, имащи отношение към предмета на разследването.

За едно от лицата от групата СГП поиска от Софийски градски съд да наложи запор на автомобили, банкови сметки и недвижими имоти, за които има доказателства, че са придобити със средства от престъпната дейност.