При изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Федерална Република Германия, във връзка с разследвани от немските власти данъчни престъпления, Софийска градска прокуратура (СГП) извърши действия, при които бяха иззети множество предмети и вещи, свързани с чуждестранното наказателно производство, съобщиха от Прокуратурата.

Европейската заповед за разследване беше призната с постановление на прокурор в СГП. Той допусна петима представители на Данъчна служба Мюнхен 4 – ФРГ, да присъстват по време на провеждането на претърсвания и изземвания и всички други необходими действия. По искане на СГП Софийски градски съд даде разрешение за претърсване и изземване на адреси и задържане и изземване на кореспонденция.

На 22.02.2023 г. от следователи от отдел "Следствен“ на СГП в присъствието на допуснатите служители на германските власти бяха извършени едновременно претърсвания на офис помещения на две търговски дружества, разположени на три в гр. София и един в гр. Русе.  При претърсванията бяха иззети документи и електронни доказателства. Документи и веществени доказателства бяха събрани и чрез доброволното им предаване. Повечето от събраните материали вече са предадени на германските власти, а останалите предстои да бъдат изпратени.

Всички действия по случая протекоха при изключително добра координация и взаимодействие между българските и германските власти.