На 22 февруари Софийска градска прокуратура (СГП) привлече в качеството на обвиняема 40-годишната Й. З. за извършено престъпление по чл. 115 от НК и постанови да бъде задържана за срок до 72 часа, съобщиха от прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано на 22.02.2023 г. в условията на неотложност на основание чл. 212, ал. 2 от НПК със съставяне на протокола за първо действие по разследването, а именно освидетелстване на Й. З. и се води от СДВР под ръководството и надзора на СГП.

След запознаване със събраните в началния етап на разследването доказателства, наблюдаващият прокурор е преценил, че те са достатъчни по смисъла на чл. 219 от НПК за привличане на Й. З. към наказателна отговорност, тъй като сочат, че на 21.02.2023 г., в гр. София, ж. к. "Овча купел“, умишлено умъртвила  51-годишния М. И., с когото живеела на семейни начала, като го наръгала с нож в областта на гърдите, вследствие на което настъпила смъртта на пострадалия.

Предстои СГП да внесе искане в Софийски градски съд за вземане спрямо обвиняемата на мярка за неотклонение "задържане под стража“.