"Тази ледена епоха, която беше около 3-4 години с последните министри, да не изреждам имена, по отношение на социалния диалог, не беше от полза за никого. Когато ти не можеш да разговаряш със собствените си служители, ти не можеш да бъдеш приеман като ръководител, в момента имаме ръководител". 

Това каза председателят на УС на СФСМВР Илия Кузманов след срещата на синдикални организации в МВР с номинирания за служебен премиер Димитър Главчев, предаде репортер на "Фокус". СФСМВР има за членове 12 хиляди служители на министерство. 

"Според нас промени в МВР в момента са необосновани и го обосноваваме не политически, а практически. Всяка такава промяна, а те в последните 4 години станаха страшно много, изстискват до безкрайност ръководния ресурс и бих казал, че самата система не може да възпроизвежда ръководители с тези темпове, които се предлага това от политиците. Това определено е пагубно за МВР. Стига да няма някакви основателни причини, каквито към момента не виждам".  

Срещата бе по инициатива на полицейските служители, а Главчев се отзова на поканата им. Тя започна малко преди 16:00 часа в старата сграда на Народното събрание до патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 

Кузманов потвърди, че по време на срещата не са обсъждани персонални промени. 

"Г-н Главчев е такъв, какъвто го познавате - диалогичен, откровен, спокоен. Ние сме казали нашето мнение за състоянието на МВР. Това извежда логично мястото на министъра, в случая Калин Стоянов. В момента състоянието в МВР е спокойно", увери той и благодари: "Преди всичко искаме да благодарим на г-н Главчев, защото за нас е изключително събитие човек от неговия ранг, номиниран за служебен премиер да се запознае с нашето мнение по определени тези в МВР. Това е европейска практика за всички наши партньори в Европа особено за страните в Шенген, но за нас се случи за съжаление чак сега, 15 години след учредяването на синдиката". 

Припомняме, че в неделя Управителният съвет на СФСМВР излезе с официална позиция, изказваща недоумението си от агресивната атака срещу МВР и министъра на вътрешното ведомство по повод провеждането на предстоящите избори и купуването на гласове. Според тях такава "вербална война" уронва престижа на професията, демотивира служителите, а дори може да доведе и до щети за гражданите.