"Във връзка с предстоящото вечно дерби Левски - ЦСКА на 7 април, СДВР ще предприеме всички необходими мерки за опазване на обществения ред и пътната безопасност на територията на град София преди, по време и след спортното събитие". В това увери на брифинг главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор "Масови мероприятия" при Столичната дирекция на вътрешните работи, предаде репортер на "Фокус".   

"В неделя сутринта ще се забелязва полицейско присъствие в покрайнините на София, с приближаване на градската част то ще бъде по-засилено и полицейската видимост ще бъде доста по-голяма", предупреди той. 

Около Националния стадион "Васил Левски" за пропускането на зрителите ще бъдат обособени два кръга. Първият кръг ще бъдат контролно пропускателни пунктове, на които ще бъдат полицейски служители и ще проверяват феновете и гражданите, желаещи да гледат мача. Вторият кръг ще бъде подсигурен от две охранителни фирми на самите входове на стадиона, като въпросните и ще охраняват и само събитие. Те са наети от организатора, като СДВР ще осигури резерви, които да оказват съдействие при необходимост на двете охранителни фирми, с които полицията увериха от столичната дирекция.  

В деня на мача, вследствие на неорганизирано придвижване на феновете, е възможно да има затрудняване на пътното движение в централна градска част. Възможно е то да бъде спирано, но поетапно ще бъде възстановявано. 

СДВР призова феновете да се възползват от по-ранния час на отваряне на вратите на стадиона в 12:45 ч., за да не става струпване   

"Спортното съоръжение ще бъде отворено в 12:45, два часа преди началото на мача в 14:45 ч. Призовавам зрителите да се възползват, за да не стават струпвания и да се създават предпоставки за нарушаване на обществения ред. На стадиона и в централната градска част ще се използва системата за видеонаблюдение с цел установяване на противообществени прояви. Ще бъдат използвани и допълните средства като дронове. Всичките правонарушители, които бъдат установени на стадиона, ще бъдат задържани след срещата, като колегите ще са безкомпромисни и ще прилагат цялата строгост на закона спрямо извършителите на противообществени прояви", предупреди началникът на сектор "Масови мероприятия" при Столичната дирекция на вътрешните работи.

"Готови сме за провокации, но към този момент информация за такива не е постъпвала към момента", отговори на въпрос на "Фокус" по темата главен инспектор Иван Георгиев.

"Заявени шествия по Закона за събранията, митингите и манифестации не са постъпили в Столична община към този момент. По традиция както "червените", така и "сините" фенове провеждат шествия и имаме готовност да ги обезпечим. Възможно е да има затваряне на улици заради шествия. Ангажираните със събитието полицески служители ще бъдат достатъчно, това е динамичен процес. Ако е необходимо, могат да бъдат привлечени допълнителни служители", каза още той.