Призоваваме президента на Република България незабавно да поискаоставката на председателя на Агенцията за бежанците и да предоставиубежище на руската гражданка Ирина Дмитриева и нейната дъщеря, страдащаот рядко генетично заболяване, информира пресцентърът на СДС.

Българските институции са отказали убежище на двете рускини и по думитена Дмитриева, според Агенцията за бежанците, Руската федерация едемократична държава и не би следвало тя да има притеснения да се върнетам, се казва в декларацията на СДС.

В СДС сме категорични, че висш държавен служител в страна-членка на ЕС,който нарича демократична Путинова Русия, убиваща невинни хора в Украйнаи смазваща всеки опит за опозиция и съпротива, е несъвместим с поста си.

Това е скандал, който слага петно върху евроатлантическата нипринадлежност! Отговорност за него ще носи лично Румен Радев, ако невземе мерки за отстраняването на председателя на Агенцията за бежанците.Ирина Дмитриева определя себе си като активен противник  на Путин и нежелае да се върне в Русия, където е била арестувана заради несъгласие сагресията в Украйна.

СДС не приема разделянето на хората, които са принудени да напуснатродината си заради човеконенавистната политика на Путин, според тяхнатанационалност. България с широко отворени врати и сърца прие украинскитебежанци, а не желае да помогне на руска майка с болно дете, която бягаот същия режим!

За демократична партия, каквато е СДС, човешките права са първостепеннаценност, независимо от националната принадлежност. Ние сме против режимав Руската федерация, а не против руския народ.

Случаят с Ирина Дмитриева поставя болезнени въпроси за конюнктурнотофункциониране на нашите институции, където човешките съдби са простосуха материя, затворена в папка.

Надяваме се случаят на Ирина Дмитриева да бъде преразгледан и тя даполучи закрила и сигурност в България, се казва в прессъобщението.