Днес в Съвместното командване на специалните операции с тържествена церемония бе открита подготовката за 2023 г., съобщиха от СКСО.

Строят в Пловдив бе приет от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев. Гости на мероприятието бяха заместник-кмета на община Пловдив Йордан Ставрев и ректора на Православната духовна академия, Негово Високоблагоговейство ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов.

Генерал-майор Матеев приветства гостите, военнослужещите и цивилните служители от СКСО, като пожела на всички присъстващи и на техните семейства здраве и успехи през новата 2023 година.

В словото си той отчете, че въпреки трудностите, нестабилната обстановка в страната и чужбина, задачите, поставени пред командването са изпълнени в много голяма степен. Генерал-майор Матеев изрази своята увереност, че и през новата 2023 година, Специалните сили на Българската армия ще срещнат необходимата подкрепа от военното и политическото ръководство на Министерство на отбраната за реализирането на проектите, свързани с превъоръжаването с нови образци стрелково въоръжение и повишаване на оперативните способности на Специалните сили на базата на научените уроци и изводите, направени от съвременните конфликти и войни.

"От днес официално стартира подготовката за 2023 година. Започваме изпълнението на всички многобройни национални и международни мероприятия. През тази година, както и предходните, ще съсредоточим усилията си в сертифицирането на поредната Тактическа група за специални операции (ТГрСО) от състава на 86-та група Специални сили (грсс), която следва да получи оценка "боеготов" в средата на годината и от 01 януари следващата година да застъпи в дежурство като част от Силите за отговор на НАТО.

Има изключително натоварен календар от национални и международни учения и подготовки на територията на нашите учебни центрове, на територията на цяла България, както и в тренировъчните центрове на нашите съюзници в чужбина. Ще продължим с провеждането на различни курсове и подготовки, провеждани в нашия Учебен център за подготовка и бойно осигуряване, в които на много от вас се опресняват и изграждат нови качества и умения, а за новоназначените наши колеги се поставя основата за бъдеща ползотворна работа в Силите за специални операции.

Ще продължим, така като сме го правили до момента, да отстояваме традициите и бойната слава на българската войска, на Република България и на нашите Специални сили с участие в редица мероприятия в страната и чужбина. Мероприятия, свързани с военно-патриотичното и духовното възпитание.

През тази година отново ще имаме натоварен спортен календар, където се надявам да затвърдим и да подобрим нашите позиции, както в колективен, така и в индивидуален план.

Ще работим усърдно и ще направим всичко възможно да продължи изграждането и реновирането на материалната база на СКСО, така че да придобие съвременен вид. Силно се надявам, че и редица по-малки проекти, по които работихме през изминалата година, ще получат своя завършек. Проекти, свързани с придобиването на екипировка, свързана с индивидуалната защита на всеки един от вас, проекти, свързани с придобиването на съвременни средства за разузнаване.

Всеки един от вас на своя пост, на своето работно място е необходимо да даде най-доброто от себе си за успеха на своето формирование и на СКСО като цяло. Не забравяйте, че службата в Специалните сили е преди всичко и най-вече огромна отговорност и след това на базата на много труд и работа идва удовлетворение от постигнатите резултати. Чака ни много работа, която съм убеден, че заедно всички ние ще извършим и ще доведем до успешен край всичките ни планирани начинания", каза генерал-майор Матеев в обръщението си към личния състав.

След словото на командира на СКСО, Негово Високоблагоговейство ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов отслужи молебен за успех и благополучие на личния състав през 2023 година.