Министерският съвет прие решение за одобряване на помощ на кандидатите по "Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Украйна“, приета през 2022 г. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Крайният резултат от приемането на настоящия акт е изпълняване на плащанията към одобрените за финансиране кандидати за целия период на програмата в общ размер на 5 711 506,00 лв., съгласно приложен списък, неразделна част от проекта решението.

С приемането на акта ще се изплати помощ по общо 160 подадени заявления от лица, предоставили хуманитарна помощ, изразяваща се в 133 879 нощувки и изхранвания – закуска, обяд и вечеря, на бежанци в периода, обхващащ времето от 24 февруари 2022 г. до 31 май 2022 г. по "Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Украйна“.

Правителството одобри също помощ на кандидатите по "Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България“, също приета през 2022 г.

Настоящият акт за одобряване на помощ за кандидатите по програмата обхваща периода от 1 ноември 2022 г. до 15 ноември 2022 г. по верифицирани заявления на заинтересованите лица, съгласно списък.

Получатели на помощта са хотелиери и лица, упражняващи дейност в обекти държавна и общинска собственост, настанили и изхранвали или само настанили лица, получили временна закрила, без оглед на правноорганизационната им форма.

За периода е верифицирана помощ в размер на 2 807 802,45 лв. с ДДС за предоставени нощувки по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България.

С друго решение кабинетът одобри помощ на кандидатите по "Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България“, приета през 2022 г. Актът обхваща периода от 16 ноември 2022 г. до 31 декември 2022 г. по верифицирани заявления на заинтересованите лица, съгласно списък, неразделна част от проекта на решение. Получатели на помощта са хотелиери и лица, упражняващи дейност в обекти държавна и общинска собственост, настанили и изхранвали или само настанили лица, получили временна закрила, без оглед на правноорганизационната им форма.

За периода е верифицирана помощ в размер на 6 389 579,25 лв. с ДДС за предоставени нощувки по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България.

На 25 януари служебното правителство прие решение за безвъзмездно предоставяне на хуманитарна помощ, поискана от Украйна, по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз със съобщения от ERCC (Emergency Response Coordination Centre - Координационен център за реакция при извънредни ситуации на Европейския съюз).