С ритуали в цялата страна тържествено отбелязаха Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България и 148-та годишнина от смъртта на поета-революционер.

В родния Калофер се проведе митинг-поклонение пред мемориала на гениалния поет и революционер.

Отбелязването на 148 години от героичната гибел на Христо Ботев започна с военен ритуал и изнасяне знамето на Ботевата чета от Национален музей "Христо Ботев“.

Цветя и венци в подножието на мемориала бяха положени от името на държавни институции, културни и неправителствени организации, граждани. Под вой на сирени, точно в 12:00 часа, всички сведоха глави пред подвига на загиналите за свободата.

Възпоменателното отбелязване на 148 години от гибелта на Ботев бе организирано от Община Карлово, Кметство Калофер, Национален музей "Христо Ботев“, Народно читалище "Христо Ботев – 1869 г.“, СУ "Христо Ботев“ и 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Военен ритуал се проведе във Варна, съобщиха от ВМС.

В ритуала пред паметника на Христо Ботев в Морската градина на Варна участваха Представителният духов оркестър на Военноморските сили, почетен караул от Военноморска база Варна и венценосци от военно формирование 38010.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на военните моряци.

Заупокойна молитва в памет на загиналите за България отслужиха свещеници от Варненска и Великопреславска Света митрополия.

Венци и цветя на признателност бяха положени от областният управител, кметът на Община Варна, Военноморските сили, Общинският съвет, държавни институции, политически партии, неправителствени организации, учебни заведения, много граждани и гости на града.

Пред паметника на Христо Ботев в Цар-Симеоновата градина в Пловдив с военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя беше почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Тази година се навършват 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Участие в церемонията взеха Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон Пловдив - почетна рота и венценосци, членовете на комитет "Родолюбие“ и комитет "Васил Левски“, политици, общественици, ученици, десетки признателни граждани.

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бе отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата на България. Церемонията, която се проведе на площад "Народни будители“ (при Регионалния исторически музей) в Благоевград премина в дух на патриотизъм. Програмата започна с изпълнение на химна на Република България от Биг Бенд - Благоевград. 

Десетки жители и гости на града, много деца и ученици почетоха паметта на великия български революционер и поет и на загиналите за свободата на Отечеството.

В Деня на почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България сиренната система бе задействана в продължение на 2 минути в цялата страна.